Головна » 2009 » Листопад » 18 » Острозька Біблія повернулася в академію
Острозька Біблія повернулася в академію
18:34

Повернути до древнього Острога, в стіни сучасної Острозької академії, унікальне видання Острозької Біблії 1581 року було найзаповітнішим бажанням ректора навчального закладу Ігоря Пасічника.

Тривалий час ця мрія залишалася лише мрією, оскільки на придбання раритетного видання потрібні були чималі кошти, адже нині у світі збереглося лише приблизно 260 примірників книги. Унікальна пам’ятка української культури XVI ст., видана Іваном Федоровим накладом у 1000—1500 примірників, одразу розійшлася по всьому слов’янському світові. І тепер окремі екземпляри першого повного видання Святого Писання церковнослов’янською мовою зберігаються в музеях, бібліотеках, архівах, приватних колекціях здебільшого за кордоном.

І ось у день святкування 15–річчя відродження академії один зі стародруків, подолавши шлях у понад 400 років, повернувся до місця, де він уперше побачив світ. Важко передати словами почуття Ігоря Пасічника, коли меценат Острозької академії Віталій Гайдук передав йому унікальну святиню. Одягнувши білі рукавички, ректор академії узяв до рук відреставровану книгу та трепетно поцілував її.

Три роки тому бізнесмен Віталій Гайдук придбав книгу за кордоном в одній із приватних колекцій, два роки над нею працювали українські реставратори, й тепер оновлена реліквія радуватиме очі поціновувачів.

Ігор Пасічник пообіцяв найближчим часом замовити сейф–саркофаг, щоб книгу можна було виставити і її могли побачити всі охочі: як спудеї, так і звичайні громадяни.

http://www.religion.in.ua

Категорія: Церква і суспільство | Переглядів: 1195 | Додав: varvara-bratstv | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: