Головна » 2009 » Травень » 13 » ХРОНІКА основних подій монастирського життя у березні-квітні 2009 року
ХРОНІКА основних подій монастирського життя у березні-квітні 2009 року
13:01

1 березня. В храмі Свято-Покровського чоловічого монастиря ігуменом Афанасієм у співслужінні з ієромонахом Антонієм звершено Божественну літургію, а також у цей день здійснено чин прощення. Звертаючись до парафіян, ігумен наголосив: «Вступаючи у Великий піст, згадаємо всю неправду нашого життя, подивимося на себе очима Божими, від зору яких нічого приховати неможна. Протягом наступних чотирьох днів читання покаянного канону преподобного Андрія Критського й у всі дні Посту, давайте в смиренні, як митар, благати Господа: «Помилуй мене, грішного!»

Віруючі поклонялися до ікони Христа, Богородиці, а потім усі взаємно і з духовним зворушенням просили прощення в отців-монахів та один в одного.

 

30 березня. Цього дня до Свято-Покровського чоловічого монастиря приїхали паломники - духовні чада ігумена Афанасія з Полтавщини. Протягом тижня троє чоловіків на славу Божу здійснювали зовнішній ремонт монастирської церкви – штукатурили стіни, робили побілку вапном, ремонтували кам’яний цоколь. Крім того, прихожани вирубали зарослі в парку перед храмом та в переліску позаду, винесли гілля, вигребли сухе листя, а також пофарбували піддашок, двері й вікна храму, побілували й дерева в скверику.

 

7 квітня. В храмі Свято-Покровського чоловічого монастиря намісник, ігумен Афанасій (Шкурупій) у співслужінні з благочинним монастиря ієромонахом Антонієм (Бондарцем) здійснив божественну літургію на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Після Літургії було здійснено водосвятний молебень з акафістом. По цьому понад шістдесят молільників мали нагоду поклонитися та прикластися до старовинної ікони Благовіщення Пресвятої Богородиці з особистого іконостасу ігумена Афанасія, прохаючи в Небесної Заступниці помочі в зціленні жіночої немочі, інших недуг та дару дітонародження.

 

12 квітня. В храмі Свято-Покровського чоловічого монастиря намісник, ігумен Афанасій (Шкурупій) у співслужінні з благочинним монастиря ієромонахом Антонієм (Бондарцем) відслужив божественну літургію на свято Входу Господнього до Єрусалиму та освятив принесені віруючими гілочки верби, що вже розпустили квітки й листочки – ознаку наближення воскресіння Христового. У своєму слові до молільників, яких цього дня прийшло на богослужіння більше вісімдесяти, ігумен Афанасій, зокрема, сказав: «Ми вступаємо з вами в седмицю страстей Христових. І тому кожен із нас, всі ці дні згадуючи страждання Господа – неправедний суд, побиття, знущання, розп’яття на хресті і біснування розлюченої юрми, повинен визначитися з ким він – з учнем Христа Фомою, який сказав до інших: «Підемо й помремо за Нього», чи з Іудою Іскаріотським, який зрадив Його? Ми зараз стоїмо на подвір’ї римського прокуратора Понтія Пілата серед оскаженілої юрми юдеїв, які горлають «Розіпни Його!», і якщо ми називаємо себе православними християнами, то повинні впродовж страсної седмиці визначитися з тим, по який бік ми стоїмо – із знавіснілими юдеями (гріхами нашими), чи з Ісусом Христом – у боротьбі з ними. Тож зустрінемо Христове воскресіння з непохитною вірою в Христа Ісуса і Його святе воскресіння у своєму серці, із сонячним променем віри в душах!»

 

18-19 квітня Пасха


   В ніч з 18 на 19 квітня весь православний

світ зустрічав найсвітліше свято – Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

    В Свято-Покровському монастирі УПЦ КП с. Білки з 21 години віруючі читали Діяння святих апостолів. О 23 годині почалося служіння чину полуношниці. Святкове Богослужіння розпочалося опівночі хресним ходом навколо храму з іконою Воскресіння. Після хресного ходу були звершені пасхальна рання та літургія, свята Євангелія читалася українською та церковнослов’янською мовою. Майже п’ятдесят віруючих на цій пасхальній службі причастилися святих Таїн Тіла і Крові Христових. За Богослужінням ігумен Афанасій зачитав послання Святійшого Патріарха Філарета та архієпископа Ізяслава і привітав віруючих з цим великим святом. По завершенні Божественної літургії ігумен Афанасій освятив артос, а також паски, яйця та іншу поживу, принесені віруючими.

В храмі монастиря цієї пасхальної ночі молилися близько трьохсот віруючих із с. Білок, Мохначки, Корнина, а також Київа, Макарова, Фастова, і навіть з Полтави та Кременчука.

 

20 квітня. Світлого понеділка на Великодньому тижні в Свято-Покровському чоловічому монастирі з благословення намісника, благочинний монастиря ієромонах Антоній (Бондарець) здійснив божественну літургію, після якої привітав віруючих із Христовим Воскресінням, побажав їм зберегти його божественне світло у своїх душах і пронести його до наступного Воскресіння.

 

21 квітня. Світлого вівторка на Великодньому тижні на свято Іверської ікони Пресвятої Богородиці ігумен Афанасій у співслужінні з ієромонахом Антонієм в храмі монастиря здійснив божественну Літургію. Потім відбувся хресний хід з іконою Пресвятої Богородиці, названої «Іверською» (на святій горі Афон її ще називають «Вратарницею»). Перед іконою «Вратарниця» ігумен Афанасій молитовно звернувся до Богородиці з проханням, щоб Вона, як і в древні часи святу Іверську обитель на святій Горі, так щоб і нині захищала білківську Свято-Покровську обитель і храм від ворогів видимих та невидимих, а також нападу нечестивих людей.

 

23 квітня. Благочинний Свято-Покровського монастиря ієромонах Антоній з парафіянами упорядкували старовинне святе джерело, розташоване на початку села в лісі на пагорбі, готуючи його до водосвятного молебна на свято ікони Пресвятої Богородиці «Живоносне джерело». За встановленою традицією, отці-ченці святять воду в цьому джерелі щороку.

 

24 квітня. В день святкування ікони пресвятої Богородиці «Живоносне джерело» в храмі Свято-Покровського чоловічого монастиря ігумен Афанасій з ієромонахом Антонієм та богомольцями служили молебень Пресвятій Богородиці «Живоносне Джерело» та акафістом. Потім усі з іконою, запрестольним хрестом та корогвами пройшли хресним ходом від храму монастиря до святого цілющого джерела, яке шанується місцевими жителями вже не одне століття. Ігумен Афанасій освятив джерело і, благословляючи богомольців, сказав: «Отець Небесний, через архангела Гавриїла, благовістував Діві Марії стати Джерелом народження Бога-Слова, з Якого потекла невичерпна вода євангельської науки спасіння для людей. Так і Богородиця вказала на сотні цілющих джерел, як ось це наше, черпаючи з яких воду, люди отримують оздоровлення. Тож нехай вода з Джерела євангельської науки буде вам для зцілення душі, а вода з цього джерела буде вам на оздоровлення тіла».

Категорія: Новини Свято-Покровського чоловічого монастиря | Переглядів: 1302 | Додав: varvara-bratstv | Теги: Пасха, Монастырь, православие, христианство, Живоносне джерело | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: