Головна » 2009 » Травень » 13 » ХРОНІКА основних подій монастирського життя у січні-лютому 2009 року
ХРОНІКА основних подій монастирського життя у січні-лютому 2009 року
12:58

7 січня. В день Різдва Господа нашого Ісуса Христа ігумен Афанасій (Шкурупій) у співслужінні з ієромонахом Антонієм (Бондарцем), в присутності великої кількості віруючих, здійснили Божественну службу в храмі Свято-Покровського чоловічого монастиря. «Прийнявши на Себе тіло людське, Син Божий явив нам велич людини, - сказав у своєму слові ігумен Афанасій, вітаючи парафіян з великим святом Хрещення Господнього. - Тому я запитую кожного з вас – якщо Бог зміг стати в усій повноті людиною, то чому ми не можемо зрозуміти того, настільки в такому випадку велика людина? Бог став Людиною, а людина лишилася сама собою і вмістила в себе Бога, з’єдналася з Ним! Яка невимовна радість спасіння!»

 

19 січня. На свято Хрещення Господнього намісник Свято-Покровського монастиря ігумен Афанасій (Шкурупій) у співслужінні з благочинним ієромонахом Антонієм (Бондарцем) відслужив Божественну службу і звершив чин великого освячення води. «В цей святий день Хрещення Господнього, хочу сказати всім, тут присутнім, хто хрестився в ім’я Христа Ісуса, що від дня свого хрещення кожен із нас став носієм цього божественного імені - християнин, і якщо наше життя буде гідним подвигу нашого Спасителя, то й люди навколо нас, беручи з нас приклад, спасуться, - сказав у своєму вітальному слові до великої кількості парафіян ігумен Афанасій. – Тож нехай благословення Йорданове зміцнює ваші духовні й тілесні сили на життя в братерській любові та благочесті».

 

15 лютого. В день Стрітення Господа нашого Ісуса Христа, в храмі Свято-Покровського чоловічого монастиря ігуменом Афанасієм та ієромонахом Антонієм було здійснено Божественну літургію. В своїй проповіді наприкінці літургії ігумен Афанасій, зокрема, сказав: «Кожен із нас в день свого хрещення став Божим дитям і нині, вже як людям дорослим, нам слід задуматися над тим, якими зустрінемо Христа – як митар, який чекав для себе тільки суду, благаючи «Помилуй мене, Господи!» й отримав милість, чи як фарисей, який думав, що тільки він один праведний, а лишився ні з чим. Задумаймося, хто ми – загиблі духом фарисеї чи спасенні митарі».

Перед початком літургії, після читання часів, для віруючих було освячено свічки.

 

2 березня. Першого дня Великого посту, намісник монастиря ігумен Афанасій разом із благочинним ієромонахом Антонієм та більше як тридцятьма віруючими, звершив Велике повечір’я з читанням Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського в храмі монастиря. По завершенню читання канону намісник виголосив повчальне слово про значення покаяння в житті православного християнина.

Канон преподобного Андрія Критського читався в монастирі перші чотири дні Великого посту. В тропарях цього канону звучить спонукування християнина до постування та покаяння, а численні приклади зі Старого та Нового Заповітів вказують кожному грішнику на необхідність оплакування своїх гріхів. Канон називається великим, бо на відміну від звичайних канонів, в яких міститься не більше 30, у Великому прп. Андрія Критського міститься близько 250 тропарів.

 

 

1 березня. В храмі Свято-Покровського чоловічого монастиря ігуменом Афанасієм у співслужінні з ієромонахом Антонієм звершено Божественну літургію, а також у цей день здійснено чин прощення. Звертаючись до парафіян, ігумен наголосив: «Вступаючи у Великий піст, згадаємо всю неправду нашого життя, подивимося на себе очима Божими, від зору яких нічого приховати неможна. Протягом наступних чотирьох днів читання покаянного канону преподобного Андрія Критського й у всі дні Посту, давайте в смиренні, як митар, благати Господа: «Помилуй мене, грішного!»

Віруючі поклонялися до ікони Христа, Богородиці, а потім усі взаємно і з духовним зворушенням просили прощення в отців-монахів та один в одного.

 

30 березня. Цього дня до Свято-Покровського чоловічого монастиря приїхали паломники - духовні чада ігумена Афанасія з Полтавщини. Протягом тижня троє чоловіків на славу Божу здійснювали зовнішній ремонт монастирської церкви – штукатурили стіни, робили побілку вапном, ремонтували кам’яний цоколь. Крім того, прихожани вирубали зарослі в парку перед храмом та в переліску позаду, винесли гілля, вигребли сухе листя, а також пофарбували піддашок, двері й вікна храму, побілували й дерева в скверику.


31 березня. ЖИТОМИР. Відбулася презентація книжки проповідей на кожну неділю Великого Посту «Візьми хрест свій» ігумена Афанасія (Шкурупія), яку видало видавництво «Полісся» наприкінці лютого цього року, а також тривала духовна бесіда з присутніми на презентації в обласному музеї космонавтики імені Юрія Корольова.

Книжка змістовних проповідей намісника Свято-Покровського чоловічого монастиря, що в селі Білки Попільнянського району, ігумена Афанасія, зацікавила всіх, а насичена духовна бесіда не залишила жодного з присутніх байдужим.

 

Категорія: Новини Свято-Покровського чоловічого монастиря | Переглядів: 1191 | Додав: varvara-bratstv | Теги: новости, игумен, Монастырь, православие, христианство, пост, монашество | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: